De onderhoudssymbolen begrijpen
Toegegeven, voor velen van ons zijn de wassymbolen op productetiketten een groot mysterie!
Als u net als wij, minstens een keer in uw leven een wasmachine hebt geleegd en daarbij ontdekte dat uw favoriete trui was gekrompen (en dat zelfs door er heel hard aan te trekken, hij verknald bleef, verknald!) ...
Dan kan het misschien handig zijn om te weten hoe de onderhoudsinstructies, die worden gesymboliseerd door pictogrammen op de labels, ontcijferd kunnen worden!
Wassen
Na het zoeken naar vuile kleren, opgerold in een bal achterin de kast van je kind (die nog steeds de weg naar de wasmand niet heeft gevonden), moet beslist worden om ze te wassen.
#1 Het symbool waar we helemaal niet van houden bij Tape à l'Oeil, dus dat we ook niet op onze kleding gebruiken: wassen verboden!
#2 Wij houden ook niet van dit symbool: het is niet veel praktischer, omdat het verbiedt het product met de hand te wassen. Dus we vermijden het!
Omdat we allereerst aan jullie denken, de ouders, kunnen al onze kleren in de wasmachine.
#3 Dit is eenvoudiger: het product kan maximaal op de aangegeven temperatuur in de machine worden gewassen. Het kan worden gewassen op een lagere temperatuur, maar niet hoger!
#4 Als de bak wordt onderstreept met een lijn, raden we een meer gematigde wascyclus aan, bijvoorbeeld een synthetische cyclus met gemiddelde centrifugering.
#5 Als de bak wordt onderstreept door twee lijnen moet een zeer zachte wascyclus worden geprogrammeerd, een delicate cyclus met een zwakke centrifugering.
Drogen in de machine
Nadat het product is gewassen, moet het worden gedroogd! Als het kan, raden wij aan het aan de lucht te laten drogen. Dat is minder agressief voor kleding en minder schadelijk voor onze planeet. Maar als we een beetje achterlopen met het wassen en er geen kleding meer is om aan te doen naar school, dan is de droger onze beste vriend. Dit is wat de symbolen voor het drogen met de machine betekenen.
#1 Goed, in dit geval is drogen met de machine niet toegestaan.
#2 Als er een punt staat, kan het product in de droger, maar gebruik een delicaat programma met een lage temperatuur.
#3 Als er twee punten staan, is een normaal droogprogramma toegestaan.
Strijken
Nu de kleren schoon en droog zijn, wilt u ze er mooi uit laten zien.
Ofwel kiezen we voor de eenvoudige, snelle en effectieve methode die eruit bestaat het kledingstuk meerdere keren te schudden om plooien te voorkomen.
Ofwel willen we het laten lijken dat het gestreken is en hangen we het kledingstuk op een hangertje en we houden het strijkijzer erbij in de buurt en activeren de stoom (maar zonder het product aan te raken!).
Ofwel als fan van strijken, volgen we de instructies en strijken we het product aan de verkeerde kant om het niet te beschadigen.
#1 Strijken op lage temperatuur (max.110 °C!) en zeker geen stoom gebruiken.
#2 Hier kunnen we de temperatuur iets verhogen tot maximaal 150 °C en stoom gebruiken.
#3 Deze keer is alles toegestaan, omdat deze vezels de hitte beter verdragen, zoals linnen en katoen en er kan gestreken worden met stoom en tot maximaal 200 °C.
#4 En tenslotte, wat het minste tijd vergt: verboden te strijken!
Bleken
En tenslotte zijn er symbolen waar nog minder naar gekeken wordt dan naar de andere, maar die ook bestaan en die we dus ook uitleggen aan u.
#1 Bleken toegestaan met chloor of soda
#2 Bleken toegestaan, maar enkel met soda
#3 Niet bleken
Professionele reiniging
#1 Niet laten stomen.
#2 Stomerij toegestaan, de kleding kan naar de stomerij. Als er een letter in de cirkel staat, is dit gewoon om de stomerij te vertellen hoe het kledingstuk moet worden gereinigd. Laat het aan de professionals over!
Als u meer wilt weten, download dan de mobiele applicatie "Mijn etiket", beheerd door onze partner COFREET (Frans comité voor etikettering voor textielonderhoud). Een goudmijn om de verzorgingssymbolen te ontcijferen, tips te vinden om vlekken te verwijderen of om de levensduur van textielproducten te verlengen en dit alles met respect voor het milieu.